top of page
Waar Passiemento voor gaat
 

Passiemento is een organisatie die streeft naar mentale gezondheid voor alle werknemers in Vlaanderen. We hebben daarvoor een uitgebreid gamma van diensten voor jou uitgewerkt.

Passiemento focust zich op de preventieve aanpak en begeleidt mensen die nog niet in burn-out zijn, maar die voelen dat ze iets aan hun leven en werk moeten veranderen om die burn-out te vermijden. Hierbij wordt snel duidelijk dat we veel van de stressoren die ons mentaal uit balans gooien, niet altijd zelf onder controle hebben. Niet alle bedrijven hebben het beste met je voor, leidinggevenden verdelen de taken soms slecht of tonen weinig waardering voor je werk en sommige collega’s stellen je danig op de proef. Dan is het logisch dat je het je soms even teveel wordt.

Bij Passiemento focussen we ons dan ook op wat je wél zelf kan doen en leren we je om de controle over te nemen. We werken daarvoor met onze eigen technieken die we onder drie grote pijlers kunnen thuisbrengen.

Ten eerste, bieden we een begeleiding aan in mentale hygiëne. Mentale hygiëne is voor ons de verzameling van denkbeelden en gedragingen die onze mentale stabiliteit verbeteren op twee manieren. Door ons mentaal hygiënischer te gedragen, zorgen we er enerzijds voor dat we veel minder snel onze mentale stabiliteit verliezen. We worden weerbaarder tegen negatieve invloeden vanuit onze omgeving en nemen tegelijk ook betere beslissingen die ervoor zorgen dat we veel minder met negatieve invloeden in aanraking komen. Anderzijds zal onze mentale hygiëne ervoor zorgen dat we veerkrachtiger worden. Als we toch even de pedalen verliezen en uit onze mentale balans worden gezwierd, dan zorgt onze mentale hygiëne ervoor dat we de controle over onszelf sneller herwinnen en onze mentale stabiliteit herstellen.

We doen dit aan de hand van workshops (zowel voor bedrijven als voor particulieren), presentaties op conferenties, en vooral ook door individuele coaching op wekelijkse of volcontinuë basis. De twee partners van Passiemento, Ralf Caers en Marijke De Couck, hebben beiden een sterke wetenschappelijke basis en bouwden hiervoor een persoonlijk mentale hygiëne programma uit om stress, frustratie en burnout het hoofd te kunnen bieden. Het is onder meer deze sterke wetenschappelijke achtergrond (op basis van eigen studies en een diepgaande kennis van de internationale studies terzake) die Passiemento duidelijk differentiëert van andere aanbieders in Vlaanderen.

Ten tweede, biedt Passiemento een begeleiding aan in ademhalingstechnieken en hartcoherentie. Marijke De Couck is een internationale experte op het vlak van hartritmevariabiliteit, ademhaling en de effecten van de zwervende zenuw op de menselijke gezondheid. Haar onderzoek ligt aan de basis van de technieken die vandaag door de hartcoherentiecoaches worden gebruikt en het is dan ook een voorrecht van Passiemento om haar diensten aan te kunnen bieden. Door middel van de aangeleerde ademhalingstechnieken slagen de deelnemers erin om hun lichaam beter te regelen en sneller een evenwicht te vinden tussen het sympatische zenuwstelsel (dat zorgt voor energie) en het parasympathische zenuwstelsel (dat zorgt voor rust). Zo kan stress veel beter aangepakt worden en sneller uit het lichaam worden geweerd.

Tot slot, biedt Passiemento ook muziekles voor kinderen aan. Want ook kinderen hebben op school of tijdens hun hobbies wel eens last van stress. Muziek is dan een sleutel waarmee je toegang krijgt tot delen van de hersenen die anders misschien afgesloten blijven en brengt je even in een totaal andere wereld. Bovendien is het leuk om muziek niet alleen te kunnen beluisteren, maar het ook zelf te spelen en er je eigen gevoel in te kunnen leggen. Heel wat wetenschappelijke studies tonen ook aan dat het bespelen van een instrument bijdraagt aan de ontwikkeling van je kind. Passiemento biedt lessen aan voor de piano (op een echte concertvleugel), dwarsfluit en klarinet, alsook een opleiding notenleer.

De naam Passiemento is een samentrekking en verbuiging van de woorden passie en mentale hygiëne. Passiemento is er immers van overtuigd dat passie een mooie drijfveer is voor optimale prestaties op het werk en dat een gebrek aan mentale hygiëne ertoe leidt dat werknemers niet meer tot het beleven van hun passie toekomen. Daarnaast zijn de medewerkers van Passiemento gepassioneerd bezig met het creëren van mentale gezondheid bij werknemers, wat mede de naam verklaart. Tot slot is er de link met de Italiaanse Amarone wijnen, die door middel van de Passimento-methode worden gemaakt. Hierbij worden druiven een maand ingedroogd in houten kratjes en drie maanden gerijpt, vooraleer ze worden geperst. De analogie met werknemers die zich eerst mentaal voelen uitdrogen in een organisatie en zich daarna uitgeperst voelen, is opvallend. Passiemento gaat met passie voor mentale gezondheid, zodat alle verdrukte passie zich opnieuw onplooit.

Alle werknemers én alle organisaties verdienen een gezonde geest in een gezonde organisatie. Omdat het gewoon beter is voor iedereen.

Welkom bij Passiemento.

Team
bottom of page