top of page
Ademhalingstherapie

In deze tijden van almaar toenemende werkdruk en snelle verandering is het niet altijd even makkelijk om mentaal in balans te blijven. Niet alle bedrijven hebben het beste met je voor, leidinggevenden verdelen de taken soms slecht of tonen weinig waardering voor je werk en sommige collega’s stellen je danig op de proef. Dan is het logisch dat je het je soms even teveel wordt.

Je autonome zenuwstelsel speelt daarin een belangrijke rol en bestaat uit twee delen. Jouw orthosympatisch systeem maakt adrenaline en cortisol aan, vertraagt je spijsvertering en versnelt je ademhaling en hartslag. Dat is bijzonder handig tijdens het sporten, maar niet als je rust wil komen. Daarvoor dient je parasympathish systeem. Het brengt je lichaam weer in een staat van rust en ontspanning, verlaagt je hartslag en verbetert darmbewegingen, vertering en slaap.

 

Eén van de manieren om je parasympathische systeem in gang te zetten, is het controleren van de ademhaling. We ademen meer dan 10.000 keer per dag en hoeven daarvoor niets te doen. Het gaat gewoon vanzelf. Als onze ademhaling door de stress niet goed zit, dan kunnen we er wel op beginnen focussen en onze ademhaling aanpassen om weer rustig te worden. Uit onderzoek is immers al gebleken dat gerichte ademhalingsoefeningen het stressniveau en lichamelijke klachten verminderen en zowel de concentratie als het psychische en fysieke welzijn verbeteren. Er zijn ook erg positieve resultaten bij patiënten met hart- en vaatzieken of met kanker.

 

Tijdens deze sessies leer je verschillende ademhalingsoefeningen, waarbij er veel aandacht wordt besteed aan de juiste houding, het ademhalingspatroon en het tempo. We begeleiden jouw persoonlijk door middel van verschillende technieken (zoals hartslagcoherentiemetingen) die je ook in je dagelijkse leven zal kunnen gebruiken. Je ontwikkelt dus echt bruikbare vaardigheden die je kan gebruiken in stressvolle situaties of wanneer je moeilijk in slaap kan vallen.

​Wij zijn gespecialiseerd in ademhaling-coaching voor mensen met stress en burn-out, voor kankerpatiënten en hun mantelzorgers en voor mensen met klachten als hyperventilatie, depressie, reuma en angststoornissen.  Je wordt bovendien begeleid door Marijke De Couck, een internationaal erkende wetenschappelijke onderzoekster omtrent dit thema. Je bent dus in heel goede handen.

 

Je kan eenvoudig een afspraak maken in de praktijk in het Medisch Centrum in Ternat (Kerkstraat 48) via de volgende link:

Klik hier voor een afspraak

Of contacteer het secretariaat op het nummer 02 582 26 82

bottom of page